Feather&Gill Design Architects

Gildersleeve Project

HISTORIC SANTA FE MEETS NEW YORK LOFT

Project Data >> Project consists of a complete renovation and addition to a 1910 single-family home at 714 Gildersleeve, in the South Capitol Historic District of Santa Fe. The original square footage of the home was 1,246 square feet. After the remodel and an 880 square foot addition the square footage was 2,126 square feet.

Concept Statement >> The breadth of the project consisted of a complete renovation of the interior of a home in the Historic District of Santa Fe. Because the home is within the Historic District, any and all exterior changes had to be approved by the City of Santa Fe Historic Design and Review Board and/or the City of Santa Fe Historic Preservation Division, thereby conforming to the City of Santa Fe’s Historic Design Code. In the South Capitol area the Code limits both the lot coverage and the height of the structure. The existing house exceeded the lot coverage with a pre-code addition, which was grandfathered in, so it did not need to be removed. The height is calculated by the existing house heights in the neighborhood and was set by the Historic Department at 14’, which precluded us from adding a second story addition.

The Client requested more square footage in the home including a more contemporary interior with upgraded bathrooms, kitchen and furnishings. In order to comply with the Historic Design Code, this could only be done by excavating a second floor under the existing footprint. After demolition, the only remaining original structure left was the four exterior walls and parts of the portal roof. This was problematic since the building was constructed with pentile and has no foundations or bond beam. Pentile was a locally produced building material that was manufactured at the local penitentiary from about 1900 to 1940. It resembles CMU except made out of kiln-fired clay.

The Client had very specific requirements for the floor plan configuration, which included kitchen needs that could not be met in the size availability upstairs, thus necessitating a second kitchen area in the new floor downstairs with a dumbwaiter to take food up an down.

Compliance with the strict requirements of the Historic Design Code dictated that the exterior remain historically correct. All windows, doors, walls and garage had to remain historically correct and intact. We did this by only changing one window to a door for handicap egress and refurbishing all of the exterior windows by adding storm windows for energy conservation. The Historic Board did not want to have the profile of the exterior details changed; so, we had to use spray foam to insulate the inside of the exterior walls and were required to fur out to attach drywall. The interior of the house, by Client directive, was to become ultra modern in design and function…Historic Santa Fe meets New York loft.

PLANNING

Floorplans >>                          Elevation >>      Landscape >>
                     

BEFORE & AFTER PHOTOS

Before >>




After
>>